Masterclass 'Begeleiden van cliënten met Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH)'


"NAH verandert je leven maar aan de buitenkant kun je er niets van zien. Mensen snappen niet dat er echt wat aan de hand is."


De Masterclass 'Begeleiden van clienten met NAH' geeft antwoord op de volgende vragen:

 • Wat is NAH nou eigenlijk?
 • Hoe herken je NAH?
 • Zijn er specifieke tools voor het coachen van mensen met NAH?
 • Kun je iedereen met NAH helpen?
 • Wat zijn de valkuilen voor jou als jobcoach bij het begeleiden van mensen met NAH?
 • Welke coachende vaardigheden heb je daarvoor nodig?

Deze Masterclass is bedoeld voor: 

 • Homecoaches/WMO Begeleiders,
 • Gespecialiseerde thuiszorg medewerkers,
 • Buurtcoaches, mantelzorgers,
 • Jobcoaches (zowel in dienstverband als ZZP'ers), 
 • (Ambulante) RIBW coaches. 

Hersenletsel en Werken: van Jobcoach tot Gids!

"Elke dag kom ik cliënten tegen die als gevolg van een ongeval of als gevolg van een medische oorzaak, te maken hebben gekregen met Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH). Of liever gezegd: ze hebben te maken met klachten en beperkingen die moeilijk te duiden zijn, bijvoorbeeld oververmoeidheid, overprikkeling, problemen met onthouden, traag in reageren, moeite met beeldschermwerk. 

Als (job)coach kom je dan voor een breed spectrum aan vraagstukken te staan. Natuurlijk, elke beperking kent eigen mogelijkheden en onmogelijkheden. Mensen met NAH weten echter vaak niet eens wat de oorzaak van hun problemen is. Het is dus niet zo eenvoudig: help je cliënt bij het zoeken naar een passende baan en zorg bovendien dat jouw cliënt de baan behoudt!

Wanneer je te maken krijgt met cliënten met NAH heb je, naast je jobcoachvaardigheden, meer tools nodig om die doelstellingen te behalen."

Caroline Peters, eigenaar en oprichter van Breinperspectief, een bureau gespecialiseerd in het ondersteunen en begeleiden van mensen met NAH


(4 dagdelen van 4 uur met een “take home” examen en afgerond met een certificaat)

Topdocent voor deze Masterclass:

Caroline Peters

Caroline Peters is de drijvende kracht achter  Breinperspectief, een bureau voor deskundige reïntegratie voor mensen met NAH. Dankzij haar vele jaren ervaring en uitgebreide kennis kan zij met recht zeggen een specialist te zijn op het gebied van NAH coaching en reïntegratie. 

Bovendien is zij:

Afgestudeerd voor de opleidingen HBO Social Work, Public Relations en Supported employment en Melba Arbeids-diagnostiek.

In de afgelopen jaren heeft zij zich verder ontwikkeld via: Casemanagement Verzuim, NLP Coaching Practitioner en Master (2021).

 

Voor de PHH Academie is Caroline een zeer gewaardeerde docent en sr. trainer.


Herkennen van onzichtbare klachten:

Niet alleen vinden deze cliënten het zelf moeilijk om te begrijpen wat eraan de hand is. Ook de collega’s, leidinggevenden, partner in de thuisomgeving en zakenpartners kunnen het klachtenpatroon moeilijk duiden en nemen het soms maar nauwelijks serieus. Vaak wordt gedacht aan overspannenheid, burn-out, onverwerkte problematiek uit het verleden of persoonlijke belemmeringen zoals bijvoorbeeld perfectionisme. Het lijkt alsof deze groep moeilijk te motiveren is of geen initiatieven toont.

Te weinig wordt gedacht aan de gevolgen van NAH ook al zijn deze klachten medisch moeilijk te duiden.

Gevolg is dat deze cliënten hun werk niet kunnen volhouden, uitvallen of opnieuw op zoek moeten naar ander werk.