"Ik kan nu eenmaal niet tegen verspilling"

Gepubliceerd op 14 juli 2020 om 11:25

Via LinkedIn kom ik in aanraking met Maurits Riton Logtenberg, eigenaar van Macleasy, een duurzame onderneming in MacBook & iMac Reparatie. Het is niet omdat ik een Mac heb dat zijn post op LinkedIn mijn aandacht trekt. Het is een post over een nieuw personeelslid, Rico. Een jongeman die zijn droom wil najagen maar daar geen mogelijkheid voor kreeg. Een jongeman die niet in elke organisatie past, die niet door iedereen wordt begrepen maar die net als u en ik dromen heeft en die graag wil realiseren.

Maurits vond dat nou net het belangrijkste aan Rico. Dat het iemand is met passie voor het vak, voor Apple en voor het weer opknappen van appels met een beurs plekje. “Ontdek eerst wat je passie is, daarna je talenten en dan komt het goed. Dan wordt werken juist plezier.” Dat is wat Maurits zag (en ziet) in Rico. Soms hebben mensen ook een beurs plekje en is het moeilijker om een juiste plaats op de arbeidsmarkt te vinden. Maar een beurs plekje betekent niet dat er geen vakmanschap is, het betekent niet dat er geen kennis is en het betekent zeker niet dat er geen passie zou zijn.

“Zulke mensen hebben juist voorrang bij mij,” zegt Maurits.

 

We maken een afspraak om mijn oude iMac te reanimeren. Al ruim zeven jaar oud en haperend en soms in ademnood. Een nieuwe kost al snel twee-en-half duizend euro. Nu ben ik voor nog lang geen vijfhonderd rondom geholpen. En terwijl Rico en Xander als twee chirurgen mijn iMac weer nieuw leven inblazen, krijg ik van Maurits niet alleen ruim advies om de prestaties van mijn laptop (MacBook natuurlijk) op renbaan niveau te krijgen, hij vertelt me ook zijn levensverhaal.

 

Al op zeer jonge leeftijd komt hij van Bangladesh naar Nederland en wordt hier liefdevol opgevangen, maar het warme nest wordt op zijn achtste alweer opgebroken. Hij leert wat doorzetten is en studeert communicatie. Hij raakt gefascineerd van Apple maar ook van duurzaamheid. Verspilling is niet alleen zonde, het is een belediging van de natuur. We gebruiken en verbruiken al zoveel, laten we het zo beperkt mogelijk houden. Maurits voelt een verbinding met de maatschappij en vindt dat MVO niet alleen een mooie afkorting is maar dat het werkelijk invulling verdient. Het is zijn passie en Macleasy is daar het product van.

 

Een deel Bangladesh en een deel Nederland, het maakt hem tot een bevlogen man met een missie. Apples en mensen met een beurs plekje krijgen bij hem een extra kans. Zo zijn Rico en Xander blij met hun plekje bij Macleasy. En Maurits is blij met hen.

Je zal maar jobcoach zijn in de buurt van Utrecht, dan weet ik wel een adres voor een luisterend oor.

Dank voor je advies, Maurits. Dank aan Rico en Xander die mijn iMac hebben gered. Ik kan er voorlopig weer mijn verhaaltjes op schrijven.

 

Blijf leren en werk met passie.

Robbert Boonk

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.