Solliciteren is snuffelen

Gepubliceerd op 16 augustus 2020 om 22:42

Solliciteren is voor velen een zenuwslopende aangelegenheid               Kom ik beter over in deze outfit of in die andere? Moet ik iemand recht aankijken of juist niet? Moet ik het initiatief nemen of kan ik beter afwachten tot ik wat gevraagd word? Zijn mijn diploma’s wel in orde? Waar moet ik gaan zitten en ga ik als eerste zitten of juist niet? HELP!

 

Concurreren met onzichtbare en onbekende tegenstanders

De meeste mensen zijn bloednerveus als ze gaan solliciteren. Ze voelen zich afhankelijk en hopen dat ze de baan krijgen waarop ze hebben gereageerd. Logisch, maar al die zenuwen zijn eigenlijk niet terecht. 

Natuurlijk zijn er meestal meer sollicitanten voor die ene job en zal de organisatie een keus moeten maken. En natuurlijk is het een competitie en concurreer je met onzichtbare en onbekende kandidaten.

Wederzijds snuffelen

Toch is de keuze voor jou, als sollicitant, even belangrijk als dat het voor de organisatie is. Lang geleden heeft een wijs mens mij ooit gezegd dat een sollicitatie een wederzijdse kennismaking is. Dat er dus van twee kanten gesnuffeld wordt en dat beide partijen aan kunnen geven dat het mogelijk een goede match zou kunnen worden. “Er is voor iedereen een baan. Soms is een afwijzing een ‘blessing in disguise’ en ben je later blij dat je behoed bent voor een verkeerde baan. Dan was het dus niet de juiste plek voor jou.”

Pijn en Paniek

Dat klinkt allemaal leuk en aardig maar voorlopig blijft het een afwijzing en dat doet toch gewoon pijn. Voorlopig heb je dus nog steeds geen baan. Als het solliciteren al lang duurt en als je al veel afwijzingsbrieven hebt gehad, of soms zelfs helemaal geen bericht, dan is de wanhoop nabij.

Selectiever

Misschien is dat wel het moment waarop je juist veel selectiever moet gaan worden in je brievenschrijven. Niet op alles reageren omdat je zo ontzettend graag een baan wilt hebben. Omdat je er zo ontzettend graag erbij wilt horen. Zo ontzettend graag niet meer wakker wilt liggen van de financiële druk.

Kijk eens goed in de spiegel

Dat bleek toch een wijze les voor mij. Minder schrijven op alles wat ook maar een beetje lijkt op een geschikte baan. Kijk eerst goed wat je echt graag zou willen. Meestal is dat ook iets waar je goed in bent. Kijk niet alleen naar je diploma’s maar ook naar wat je in je vrije tijd doet, naar waar je hart echt van gaat kloppen. En reageer dan alleen op een baan die je echt wilt hebben. Om de baan en niet alleen om het geld.

Doe je huiswerk

Oké, klink goed maar ik heb nog steeds geen baan.

Klopt, maar wacht even, je bent nu wel al een stuk dichterbij de juiste baan.

De eerstvolgende keer dat je gaat solliciteren, heb je heel goed gekeken of deze baan past bij waar jij goed in bent en wat je leuk vindt. Je hebt gekeken of het bedrijf past bij jouw overtuigingen. Je hebt bepaald wat je wel en niet wilt laten voor deze baan. Ben je bereid om te verhuizen voor deze job? Ben je bereid om salaris in te leveren voor deze job als dat moet en hoeveel? Kortom, hoe graag wil je deze job?

 

Pas dan schrijf je een brief

Dan pas ga je de brief schrijven waarin je aangeeft waarom deze baan voor jou zo ideaal is, waarom je juist deze baan wilt hebben. Je schrijft ook waarom jij de juiste persoon bent voor deze job en voor deze organisatie. En dan mag je best een beetje persoonlijk worden, iets van jezelf laten zien.

 

De juiste vragen zijn belangrijker dan de juiste antwoorden

Laten we aannemen dat je voor een gesprek wordt uitgenodigd. Dan begint het snuffelen. Als je je goed hebt voorbereid, weet je aardig wat van het bedrijf, weet je veel van de job en kun je dus precies de juiste

antwoorden geven. Maar belangrijker nog, je kunt de juiste vragen stellen om er zeker van te zijn dat het inderdaad de juiste organisatie is voor jou. En dat mag je best aangeven. Dat je zelf ook aan het ontdekken bent in dat gesprek of dit de juiste organisatie is voor jou. Het is tenslotte wederzijds kennismaken. Je bent niet zomaar ‘te koop’, de organisatie moet jou ook wat kunnen bieden. Je hoeft niet arrogant te worden maar je mag best aangeven dat het ook voor jou een keuze is.

De juiste baan

En dan nog kan het zijn dat je de job niet krijgt. Maar als je weet wie je bent, wat je kunt en welke waarde je zou kunnen hebben voor een organisatie, duurt het niet lang voordat jij wel die baan krijgt die past bij jou. En dan wel de juiste baan.

Wie moet er eigenlijk nerveus zijn?

Het is prima dat jij je druk maakt over je outfit, of je iemand wel of niet moet aankijken, of je het initiatief moet nemen of niet en of je diploma’s oké zijn. Niks mis mee dat jij je goed voorbereid en gezonde spanning hoort erbij.

Realiseer je dat ook je gesprekspartner zich afvraagt welke kleding het best past, wie de beste kandidaat is en of diploma’s het belangrijkste criterium is. Voor een organisatie is het ook een belangrijke keuze.

Alles begint met snuffelen

Het is net als een huwelijk. Als je samen start moet het echt wel goed zitten. Met een beetje geluk houd je het samen lang uit maar het kan ook tussentijds eindigen en dan gaat ieder zijn eigen weg. Als het goed is heb je dan van elkaar geleerd en misschien zelfs wel van elkaar gehouden. Maar het is allemaal begonnen met het aan elkaar snuffelen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.